Business Intelligence

Business intelligence vs. business analytics

Business Intelligence (BI) is beschrijvend en vertelt je precies wat er nu en in het verleden is gebeurd om ons in die toestand te brengen. Bedrijfsanalyse is daarentegen een overkoepelende term voor gegevensanalysetechnieken die voorspellend zijn. Op deze manier kunnen organisaties anticiperen op data om betere resultaten te creƫren.

Bedrijfsanalyses worden meestal gezien als die subset van de grotere categorie van gegevensanalyses die specifiek op het bedrijfsleven is gericht. Het onderscheid tussen de beschrijvende kracht van BI en de voorspellende of beschrijvende kracht van business analytics gaat iets verder dan alleen het tijdsbestek waar we het over hebben. Het raakt ook de kern van de vraag voor wie Business Intelligence is.

Business Intelligence levert duidelijke momentopnamen van de huidige stand van zaken aan bedrijfsmanagers. Hoewel de voorspellingen en adviezen die zijn afgeleid van bedrijfsanalyses data science-professionals nodig hebben om te analyseren en interpreteren, is een van de doelen van BI dat het voor relatief niet-technische eindgebruikers gemakkelijk moet zijn om te begrijpen, en zelfs om in de gegevens te duiken en nieuwe rapporten.

Benieuwd naar wat Business Intelligence voor jou kan betekenen?