Blogs

Project Cortex; een AI-gedreven werkplek

Insights | Project Cortex AI gedreven werkplek | DataVisual
  1. Home
  2. Insights
  3. Blogs
  4. Project Cortex; een AI-gedreven werkplek
Cloud Modern Workplace Apps
2 minuten
06-11-20

Hoe vaak heb je met iemand in jouw team geprobeerd samen te werken aan een document in SharePoint en moest hij vragen waar het document zich bevindt? Of, hoe vaak heb je twee mensen gevonden die aan dezelfde taak werkten, maar op verschillende afdelingen? Deze vormen van samenwerken zullen heel herkenbaar zijn, maar binnenkort zullen de Cognitieve Services en AI van Microsoft al deze 'samenwerkings'problemen aanpakken.

Wat is Project Cortex?

Microsoft Project Cortex is een manier om inefficiënties tussen teams aan te pakken door bestanden automatisch te indexeren met metadata, waardoor informatiebarrières worden weggenomen. Het verzamelt data die is gemaakt en gedeeld in Microsoft 365, evenals externe data, zoals bestanden, communicatie, opgenomen vergaderingen, en classificeert en tagt al deze informatie op basis van het type. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie doet Project Cortex dit snel en automatisch.

Project Cortex is gebouwd om de mogelijkheden van de eerdere Microsoft Search uit te breiden en organiseert de kennis over de teams en systemen van een organisatie, waarbij deze informatie "just-in-time" wordt verstrekt wanneer teamleden dat nodig hebben. Het herkent, verzamelt en presenteert gemakkelijk de kennis en informatie die binnen het bedrijf bestaat, waardoor het de bijnaam 'Bedrijfs-Wikipedia' krijgt.

Het is echter iets interactiever dan Bedrijfs-Wikipedia. Microsoft noemt het "een kennisnetwerk gebaseerd op relaties tussen onderwerpen, inhoud en mensen." Je ziet 'Topic Cards' met relevante informatie verschijnen wanneer je over een zoekwoord in een app scrolt. Hierbij kan je specifieke onderwerpen volgen of aanpassingen van de Topic Cards voorstellen, en je kunt zien welke mensen in de organisatie aan elke Topic Cards zijn gekoppeld. Op deze manier wordt de samenwerking perfect gecontroleerd.

Hoe werkt Project Cortex?

De Azure Cognitive Services van Microsoft zijn een brede groep AI-services en cognitieve computing-API's waarmee ontwikkelaars AI-mogelijkheden eenvoudig in hun projecten kunnen integreren. Een voorbeeld van een van deze services is Form Recognizer, welke Project Cortex gebruikt om afbeeldingen en formulieren te herkennen.

Form Recognizer begrijpt afbeeldingen op basis van meer dan 10.000 attributen die het in de goede richting wijzen. Zodra een item is herkend als een formulier, kan de Form Recognizer belangrijke informatie lokaliseren en deze informatie extraheren als metadata. U kunt categorieën dan automatisch laten taggen, waardoor het veel gemakkelijker wordt om de formulieren die u nodig hebt te indexeren en te vinden.

Een mooie oplossingen welke binnen Project Cortex beschikbaar gesteld gaat worden, is Sharepoint Syntex, dat Microsoft reeds aankondigde tijdens de laatste Ignite-conferentie. Met Sharepoint Syntex kunt u uw eigen AI-modellen maken om informatie uit uw documenten te verzamelen en te verwerken, ze te taggen en te sorteren zoals u dat wilt.

Wil je meer lezen over soortgelijke onderwerpen en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen?