Blogs

De wereld van apps: Hybride-, native- en webapplicaties

Insights | De wereld van apps (header) | DataVisual
Inhoudsopgave
 • Wat zijn de verschillen in applicatiesoorten
 • Voordelen van een hybride app
 • Voordelen van een native app
 • Voordelen van een web app
Apps
3 minuten
11-05-21

Bij het ontwikkelen van een applicatie komen nogal een aantal zaken aan bod waarbij je een keuze moet gaan maken tussen meerdere mogelijkheden. Zo is de keuze tussen verschillende applicatiesoorten, waaronder hybride apps, native apps en web apps. Maar welke optie is nou het beste voor jouw bedrijf en behaal je de juiste resultaten mee? In dit artikel vertellen we je graag meer over het verschil tussen deze opties en hopen we jou te helpen bij het maken van de keuze, hybride, native of web.

Wat zijn de verschillen in applicatiesoorten

 • Hybride app
  Bij een hybride app zijn er veel raakvlakken met een native app, echter is een hybride app ontwikkeld voor zowel Android als iOS. Het is bij een hybride app niet nodig om twee losse apps te bouwen, deze app is direct te gebruiken op zowel Android als iOS. Een hybride app heeft veel weg van een webpagina, echter is deze zo ontwikkeld dat een hybride app beschikt over diverse native componenten. Een hybride app wordt veel gekozen als optie voor het bouwen van een kwalitatieve applicatie.
 • Native app
  Een native app is een mobiele applicatie die ontwikkeld wordt voor een specifiek besturingssysteem of platform. Dit zorgt ervoor dat je de app alleen voor Android of alleen voor iOS kunt gebruiken. Bij het laten ontwikkelen van een native app moet er dus een keuze worden gemaakt voor een specifiek platform. Wil je een native app die voor zowel iOS als Android te gebruiken is, dan dien je twee losse native apps te laten bouwen. Deze twee losse apps moeten dan in verschillende programmeertalen worden geschreven.
 • Web app
  Een web app wordt ontwikkeld op basis van een mobiele versie van de website. De website wordt hierbij op een specifieke manier opgezet, zodat deze geschikt is voor de grootte van een smartphonescherm of tabletscherm. Bij het ontwikkelen van een web app wordt HTML en Javascript toegepast. Een web app kan specifiek gebouwd worden voor zowel iOS als Android en is hierdoor te gebruiken op beide platformen.

Voordelen van een hybride app

 • Sneller en voordeliger een eindproduct
  Het grootste voordeel van het laten ontwikkelen van een hybride app zijn de kosten. Er hoeven niet twee losse apps ontwikkeld te worden voor zowel Apple als Google toestellen. Een hybride app kan doormiddel van een aantal kleine aanpassingen worden gebruikt voor zowel iOS als Android, dit resulteert in minder ontwikkeluren en hierdoor is het laten ontwikkelen van een hybride app vaak voordeliger.

 • Geen keuze tussen Android en iOS
  Als je kiest voor een hybride app, dan hoeft er geen keuze gemaakt te worden tussen iPhone- of Android-gebruikers bij het bepalen van de doelgroep. Met een hybride app kun je beide doelgroepen bereiken en door de verbetering van de techniek in de laatste jaren is de gebruiksvriendelijkheid voor beide platformen ook sterk verbeterd.

Voordelen van een native app

 • Gebruiksvriendelijkheid
  Bij een native app wordt de app voor een specifiek platform ontwikkeld. Dit consulteert in een gebruiksvriendelijke app, doordat deze alleen ontwikkeld is voor één besturingssysteem. De app kan dus compleet worden afgestemd op het gekozen platform en dit zorgt ervoor dat de volledige capaciteit van de smartphone gebruikt kan worden. Zo kunnen mobiel specifieke functionaliteiten worden toegepast en ook kan de app compleet worden ingericht met het design van Android of iOS.

 • Complete toegang
  Met een native app heb je meer toegang op je smartphone. De app kan vaak gebruikt worden zonder dat er een internetverbinding nodig is, een native app heeft ook nog eens een hogere snelheid op het mobiele apparaat. Ook het maximale gebruik van beschikbare functionaliteiten is een groot voordeel van een native app. Zo heeft deze toegang tot de mediabibliotheek van een smartphone en zijn er ook integratiemogelijkheden met andere apps die op het toestel staan.

Voordelen van een web app

 • Gelijk aan website
  Een voordeel van een web app is dat het een mobiel platform is dat hetzelfde wordt beheerd als een website. Op deze manier kunnen er voor verschillende platformen, zoals Android en iOS, passende applicaties worden ontwikkeld. Er kan, net als op een website, ook ingehaakt worden op specifieke punten, met bijvoorbeeld een locatie.

 • Geen wachttijd
  Bij een web app zit er geen wachttijd op het live gaan van de app in een appstore. Een web app staat gelijk online als deze live wordt gezet op het internet. Zo kan er direct gebruik worden gemaakt van een web app, zonder dat deze eerst moet worden goedgekeurd door een externe partij.

Als we bovenstaande samen moeten voegen, dan komt het er eigenlijk op neer dat er geen ‘slechte’ keuze is. Het hangt ervan af wie je wil bereiken met de applicatie en wat het doel is van de app. De ontwikkeling van een web app is een veel voorkomende keuze. Dit komt vooral door de mogelijkheden en het bereik wat je hebt met een web app. Je kunt de web app zowel toespitsen op een Android platform als op een iOS platform, zonder dat het ten koste gaat van design en mogelijkheden in de gebruiksvriendelijkheid.

Weet jij al wat voor soort app je wil laten bouwen? Neem gerust contact op met DataVisual, wij helpen je bij het maken van de juiste keuze, waarna we een kwalitatieve applicatie ontwikkelen helemaal naar jouw wensen.

Meer weten over appontwikkeling en wat wij hierin voor jou kunnen betekenen?