Blogs

5 tips voor een optimaal BI dashboard

5 tips BI platform blog WEB
 1. Home
 2. Insights
 3. Blogs
 4. 5 tips voor een optimaal BI dashboard
Business Intelligence
3 minuten
23-09-21

Een dashboard creëren die ervoor zorgt dat je optimaal gebruik kunt maken van Business Intelligence binnen jouw organisatie. Het is niet lastig, maar het moet wel goed gebeuren om effectief te werken met data. Binnen een BI platform is het erg eenvoudig om een dashboard aan te maken, toch zijn er een aantal punten waar je op moet letten om het ook daadwerkelijk een bruikbaar dashboard te maken. Hier geven wij je 5 tips zodat jij eenvoudig een goed werkend BI dashboard op kan zetten.

 1. Toon de juiste data voor jouw doelgroep
  Stem je kernboodschap af op de informatiebehoefte van je doelgroep en vertel een consistent, visueel aansprekend verhaal. Toon hier de belangrijkst prestatie-indicatoren (KPI’s) en procesindicatoren bij per doelgroep die je wilt monitoren. Daarbij is het van belang dat je altijd een dashboard ontwerpt met een vastomlijnd doel met een afgebakende gebruikersgroep voor ogen.

 2. Zorg voor een strakke uitstraling
  Om een overzichtelijk dashboard te creëren is het van belang dat je zorgt voor een rustige uitstraling. Dit kan je doen door overlappende kaders en drukke achtergronden te vermeiden op je dashboard. Daarnaast is het ook niet verstandig om een donkere achtergrond te gebruiken, ga altijd voor lichte rasters en maak slim gebruik van het ‘functioneel wit’.

  Een ander belangrijk punt is om één stijl aan te houden, om een dashboard in dezelfde stijl te houden is het van belang dat je gebruik maakt van een vaste huisstijl. Door de huisstijl van de organisatie toe te passen, zorgt dit ook gelijk voor een professionelere uitstraling van het dashboard. Hierbij moet je ook denken aan de typografie, gebruik steeds hetzelfde lettertype en beperk het aantal cursiveringen en onderstrepingen.

 3. Hou het overzichtelijk
  Om ervoor te zorgen dat de data overzichtelijk in het dashboard komt te staan dient deze overzichtelijk te zijn. Een duidelijk dashboard ontstaan al door lange getallen in te korten, geen driedimensionale grafieken, achtergronden of afbeeldingen te gebruiken en wees consistent met lijn gelijksoortige dashboard-elementen.

 4. Maak gebruik van smart dashboarding
  Maak het dashboard beperkt interactief door filter- en drill-down functionaliteiten toe te voegen. Hierbij dien je de belangrijkste mutaties te tonen zonder dat er interactie nodig is. Om ervoor te zorgen dat gebruikers direct de data kunnen bekijken, is het belangrijk dat je het dashboard zo ontwerpt, dat ze op verschillende manieren vanuit diverse invalshoeken naar de data kunnen kijken.

 5. Ververs je data
  Ga aan de hand van het transactievolume na of het nodig is om, maandelijkse, wekelijkse, dagelijkse of realtime verversing van de data binnen een dashboard noodzakelijk is. Op deze manier hou je getoonde data up-to-date en beschik je altijd over een kloppend dashboard.

Wil je meer informatie over hoe je het beste een BI dashboard op kunt zetten? Of wil je graag BI toe gaan passen binnen jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op, wij informeren je graag. Ook kan je direct een afspraak inplannen om de mogelijkheden op gebied van BI voor binnen jouw organisatie te bespreken.

Insights Nieuws
Windows 365 Cloud PC; Hét besturingssysteem in de Cloud
Insights Blogs
Flinke besparing op IT-uitgaven met de Cloud
Insights | Besparen op IT-uitgaven met de Cloud (header) | DataVisual
Insights Blogs
5 redenen om te kiezen voor een Modern Workplace
Insights | 5 redenen modern workplace (header) | DataVisual
Insights Blogs
De wereld van apps: Hybride-, native- en webapplicaties
Insights | De wereld van apps (header) | DataVisual
Insights Blogs
Hoe kan ik mijn digitale identiteit goed beveiligen?
Insights | Digitale identiteit beveiligen | DataVisual
Insights Blogs
Hoe kan BI door ML versterkt worden?
Insights | BI versterkt door ML | DataVisual
Oplossingen Business Intelligence
Beter presteren door Business Intelligence
LOWRES 1920px Data Visual okt2022 9625