Blogs
Azure, waar de toekomst van je bedrijf begint
- Waar de toekomst van je bedrijf begint
- De cloud is meer dan infrastructuur
- Is jouw bedrijf klaar voor AI?
- Wachten op een ramp? Of nu meteen kritisch naar je werkplek kijken?
- Azure en kosten
- Waarom je uiteindelijk lachend meer gaat betalen.
- IT-keuzes worden strategische keuzes: hoe zie je de toekomst van je bedrijf?
Verken de kracht van Azure: jouw gids voor bedrijfstransformatie en technologische vooruitgang.
Waar de toekomst van je bedrijf begint
De cloud: iedereen heeft het erover. En iedereen heeft er ook een mening over. Maar in feite is het een simpel concept. Gebruik je cloud-infrastructuur, dan draai je de applicaties waar je mensen mee werken niet meer op eigen (of gehuurde) servers, maar op virtuele servers die verzorgd worden door een provider. Maar als je gaat kijken wat dat voor je bedrijf betekent, wordt het verhaal minder simpel. In dit artikel kijken we naar het wat, hoe, maar vooral het waarom van een overstap naar Azure.
Bij ‘on-premises’ IT draag jij de verantwoordelijkheid voor beheer, updates, upgrades en beveiliging. Maak je de stap naar de cloud, dan draag je die verantwoordelijkheid over aan een partij met een bewezen track record op al die gebieden en bovendien 100 keer meer expertise en ervaring dan jij ooit zult kunnen werven.
So far, so good.
De cloud is meer dan infrastructuur
Maar de cloud, en vooral Microsoft Azure, is veel meer dan alleen ‘een andere manier om je software te hosten’. De tijd dat je je applicaties ‘naar de cloud zetten’, alleen om van beheer en kosten van je datacenter of on-premise servers af te komen ligt al ver achter ons. Een modern cloudplatform als Azure levert nog steeds de infrastructuur die je nodig hebt, maar voegt daar een enorme hoeveelheid functionaliteit aan toe.
En het wordt steeds belangrijker om die ook te gebruiken. Want veel digitale technieken zijn zonder cloud helemaal niet meer mogelijk. Denk aan data-analyse en AI, maar ook aan het beveiligen van je werkplek en infrastructuur. De cyberdreigingen zijn tegenwoordig zo groot en zo divers, dat IT-organisaties – ook van hele grote bedrijven – zich realiseren dat ze security niet meer zelf kunnen. Door je hele IT naar Azure te brengen, profiteer je meteen van een omgeving waarin ieder beveiligingsprobleem snel kan worden opgelost en van de kennis en dagelijkse waakzaamheid van honderden ervaren security-engineers.
Is jouw bedrijf klaar voor AI?
Je leest veel over ChatGPT en over bedrijven die data en AI inzetten om effectiever te werken en nieuwe diensten aan te bieden. En je ziet ook binnen je eigen bedrijf kansen met AI. Dan kun je niet om Azure heen. Niet alleen is Azure de plek waar je de taalmodellen van OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT) veilig en privacy-proof kunt gebruiken, je hebt Azure ook nodig om je data te bewaren.
Om AI te kunnen gebruiken, heb je een ‘data warehouse’ nodig dat al je data ordent, opschoont en veilig bewaart. Natuurlijk kun je dat op je eigen servers draaien, maar dan moet je de data continu heen en weer sturen naar het AI-model dat in de cloud draait. De kosten daarvan zijn enorm. Zet je je data op Azure, dan vermijd je die kosten en gebruik je daarnaast alle standaardfuncties die Azure je biedt op het gebied van data-analyse. En je data zijn veilig. Azure is, kortom, de snelste manier om je bedrijf klaar te maken voor de AI-revolutie.
Wachten op een ramp? Of nu meteen kritisch naar je werkplek kijken?
Ook het onderhoud van pc’s, laptops, tablets en telefoons is ook in hoog tempo naar de cloud aan het verhuizen, want het up to date en veilig houden van de devices van je medewerkers is iedere dag een flinke klus voor je toch al drukke IT-team. Eén van de eerste stappen die onze klanten zetten, is dus meestal het verplaatsen van hun werkplekken naar Azure. Met de beheertools Windows Autopilot en Microsoft Intune maken we een virtuele computer aan (een AVD, of ‘Azure Virtual Desktop’). Die beheren we vanuit de cloud, waardoor jij je nooit meer zorgen hoeft te maken over onderhoud, beheer of beveiliging. Terwijl je altijd de nieuwste versies hebt van je apps en de kans op beveiligingsproblemen veel kleiner wordt.
Dat betekent dat jouw IT-staf vrij komt om bezig te zijn met andere zaken. Maar het betekent vooral een hele andere manier van naar IT kijken. En niet iedere organisatie is daar klaar voor.
Totdat er dingen vreselijk misgaan… Zo hadden wij een klant waar de hele organisatie stilstond toen hun bestandsopslag het begaf. Niemand kon bij de data en het terugzetten van de back-up bleek, zoals bijna altijd in dit soort gevallen, makkelijker gezegd dan gedaan.
Het was sneller om op dat moment de overstap naar Azure te maken. Binnen 2 dagen was alles up and running. Ook in de rest van de markt zien we vaak dat een incident de aanleiding is om de stap naar de cloud te maken. Want waarom zou je, bijvoorbeeld na een ransomware-aanval, de oude, kwetsbare IT weer terugzetten?
Al is het natuurlijk slimmer om niet te wachten tot er een ramp gebeurt.
Azure en kosten
Een probat een MKB-bedrijf met 100-150 werkplekken alleen al met Azure Virtual Desktop meer dan 100.000 euro per jaar kan besparen. Gewoon, door de werkplekken die niet in gebruik zijn uit te zetten.
Maar er zijn 2 overwegingen die zorgen dat het iets ingewikkelder ligt. leem waar we vaak tegenaan lopen, is dat mensen de overstap naar Azure als een pure kostenbesparing zien. Dat is niet de juiste manier om ernaar te kijken. Want ja, Azure kan je veel geld schelen. Het is niet moeilijk om uit te rekenen d
Ten eerste gaat kosten besparen in de cloud niet vanzelf. Sterker nog, als je Azure niet goed inricht is het heel makkelijk om juist duurder uit te zijn. Daarom lopen wij bij onze klanten ieder kwartaal de hele Azure-omgeving door op zoek naar waar het efficiënter kan. Daarbij beoefenen we ‘de kunst van het uitzetten’: we sporen alle functies en virtuele servers op die niet of niet continu gebruikt worden en passen daar het abonnement op aan. Tegelijkertijd zoeken we zaken die juist wel intensief gebruikt worden en zetten we die over naar een gunstiger model, door de benodigde capaciteit vooraf in te kopen. Dit levert op Azure grote kortingen op.
Dit werk noemen we Azure cost management en het vereist hele specifieke kennis en ervaring. Kennis en ervaring die de meeste bedrijven zelf niet in huis hebben en waar je dus een partner voor nodig hebt.
Waarom je uiteindelijk lachend meer gaat betalen.
En dan het tweede punt. De olifant in de kamer is hier dat de meeste bedrijven na hun overstap naar Azure meer gaan uitgeven aan IT. Dat werkt zo: als je Azure eenmaal hebt, ga je de mogelijkheden zien. En als je mogelijkheden ziet, wil je die inzetten om je werk, je processen, je diensten en je producten te verbeteren. De mogelijkheden van beter samenwerken, de enorme mogelijkheden van data en AI en de grote hoeveelheid opties die je ineens krijgt om werk te automatiseren en te optimaliseren. En natuurlijk kosten al die mogelijkheden geld. Maar dat betaal je lachend, omdat je weet dat je investeert in verbetering en groei.
IT-keuzes worden strategische keuzes: hoe zie je de toekomst van je bedrijf?
De kern van de zaak is dat een overstap naar Azure geen financiële keuze is. En eigenlijk ook geen IT-beslissing. Het is een strategische keuze voor hoe je de toekomst van je bedrijf voor je ziet. Wil je aan het werk met data, AI, automatisering en nieuwe manieren van samenwerken? Of wil je je zorgen maken over dataveiligheid, terwijl je je bezighoudt met het updaten van laptops?
Je hoort al aan hoe we de vraag stellen, dat wij een mening hebben over wat het antwoord moet zijn. Maar dat is heus niet alleen onze mening. Volgens Gartner zal de cloud in 2028 in vrijwel ieder bedrijf de ruggengraat van de business zijn.
De keuze is dus niet of je naar de cloud gaat. De keuze is of je op tijd naar de cloud gaat om je concurrenten bij te kunnen houden.