Blogs

Business Intelligence en Data Science; Samen sterker

Inhoudsopgave
  • Het verschil tussen BI en Data Science
  • Waarom BI en Data Science combineren?
Business Intelligence
3 minuten
31-08-21

Organisaties, groot en klein, hebben verschillende wegen bewandeld in hun streven naar betere, meer gegevens gestuurde besluitvorming. In het verleden waren veel grote organisaties afhankelijk van gecentraliseerde IT-gestuurde projecten om rapporten en dashboards te ontwikkelen. Nu de druk is toegenomen om flexibeler te worden in het creëren en leveren van inzichten om de manier waarop beslissingen worden genomen te verbeteren, kiezen steeds meer organisaties voor oplossingen als BI en Data Science.

Het verschil tussen BI en Data Science

Business Intelligence en Data Science worden vaak samen genoemd en ook worden deze termen veel door elkaar gehaald. Zowel Business Intelligence als Data Science staan voor het slimmer gebruiken van data. Hoewel deze twee termen vaak samen gebruikt worden, zit er toch een verschil tussen BI en Data Science.

Business Intelligence is in feite het verzamelen, bewaren en analyseren van data die uit diverse bedrijfsactiviteiten wordt gehaald. Het wordt in principe gebruikt voor het omzetten van onbewerkte gegevens in zinvolle informatie, deze wordt gebruikt voor zakelijke besluitvorming en winstgevende acties. Het behandelt de analyse van gestructureerde en soms ongestructureerde gegevens die de weg vrijmaken voor nieuwe en winstgevende zakelijke kansen. Het ondersteunt besluitvorming op basis van feiten in plaats van het baseren op aannames. Het heeft dus een directe impact op de zakelijke beslissingen van een onderneming.

Bij Data Science wordt er informatie en kennis uit gegevens gehaald met behulp van verschillende wetenschappelijke methoden, algoritmen en processen. Het kan dus worden gedefinieerd als een combinatie van verschillende wiskundige hulpmiddelen, algoritmen, statistieken en machine learning-technieken die worden gebruikt om de verborgen patronen en inzichten uit de gegevens te vinden die bijdragen bij het besluitvormingsproces. Data Science houdt zich bezig met zowel gestructureerde als ongestructureerde data en het is gerelateerd aan zowel datamining als big data. Het omvat het bestuderen van historische trends en dus het gebruik van de conclusies om huidige trends te herdefiniëren en ook toekomstige trends te voorspellen.

Waarom BI en Data Science combineren?

Het is eigenlijk de bedoeling dat Data Science zorgt voor aanvulling en versterking op de BI-tools. Zo kunnen Data Science tools BI-tools aanvullen door de onderliggende gegevens te verrijken met meer geavanceerde analytische technieken, zoals het elimineren van sterk overeenkomende kolommen. Dit kan helpen bij het concentreren op de belangrijkste aspecten van de gegevens. Ook kan het zijn dat er binnen BI een potentieel interessant patroon gevonden wordt, door middel van Data Science kan het inzicht geverifieerd worden. Er kunnen hierbij zeer precieze analytische benaderingen toegepast worden om te bevestigen of die resultaten significant genoeg zijn om er toekomstige beslissingen op te baseren.

Onze specialist aan het woord

Data Science is de fundering voor een juiste BI-omgeving, hiermee creëer je een datamodel om huidige trends opnieuw te definiëren en trends in de toekomst te kunnen voorspellen.

Ronald van Heerikhuize Data Analist