Blogs

3 manieren waarop data écht waarde toevoegt voor je bedrijf

Towfiqu barbhuiya n Apa Sgkzaxg unsplash
Inhoudsopgave
  • 1. Het data warehouse: één bron van waarheid
  • 2. Dashboards die écht helpen bij dagelijks werk
  • 3. Slimme automatisering van handmatige processen
  • Begin bij de basis
Business Intelligence Consultancy
7 minuten
11-02-25

We weten allemaal dat data belangrijk is en dat je je met data kunt onderscheiden van je concurrenten. Maar wat betekent dat nou concreet voor jouw organisatie? Hoe zorg je dat data echt waarde toevoegt en niet alleen maar een mooi buzzword is? We geven je 3 manieren die klanten van DataVisual met succes hebben gebruikt om het verschil te maken

In de praktijk zien we dat bedrijven vaak heel goed weten wélke informatie ze nodig hebben. Ze weten precies welke inzichten waardevol zijn voor hun dagelijkse werk. Maar de weg ernaartoe is niet altijd even duidelijk. In dit artikel delen we dus 3 concrete manieren waarop je data kunt inzetten om je bedrijf vooruit te helpen - zonder meteen in complexe AI-oplossingen te duiken.

1. Het data warehouse: één bron van waarheid

Het klinkt misschien niet spectaculair, maar de basis moet op orde zijn. We zien het vaak: data zitten verspreid over verschillende systemen, afdelingen werken met hun eigen Excel-sheets, en niemand weet precies welke cijfers nu 'waar' zijn.

Een data warehouse lost dit op door alle bedrijfsdata samen te brengen op één centrale plek. Dat klinkt simpel, maar het effect is enorm. Het betekent dat iedereen in de organisatie dezelfde cijfers ziet en gebruikt. Geen discussies meer over wie de juiste versie heeft.

We maakten dit recent mee bij een klant die overstapte van een verouderde data-infrastructuur. Hun oude situatie? Constant 'brandjes blussen' omdat systemen vastliepen of data niet klopten. Medewerkers die aan de telefoon hingen omdat ze niet bij hun werklijsten konden. En klanten die daardoor soms dagen moesten wachten op hun product.

Toen we een robuust data warehouse op hadden gezet, veranderde dit compleet. De systemen draaien stabiel, iedereen heeft toegang tot de juiste informatie, en het bedrijf kan groeien zonder dat de data-infrastructuur een bottleneck vormt.

Wat trouwens iedere keer weer gebeurt in de praktijk: data die binnenkomen hebben nog best veel bewerking nodig, voordat ze bruikbaar zijn en kunnen worden opgenomen in het data warehouse. In een data warehouse kun je dat proces automatiseren, zodat de data altijd klaarstaan als je met een nieuw data-initiatief aan de slag wilt. Een bijkomend voordeel van een data warehouse is dus dat dataprojecten sneller tot waarde komen.

2. Dashboards die écht helpen bij dagelijks werk

Een dashboard bouwen is één ding. Maar een dashboard maken dat echt helpt bij het dagelijkse werk, dat is een ander verhaal. We zien drie soorten dashboards die elk hun eigen waarde toevoegen:

Strategische dashboards helpen het management om trends te volgen en prestaties te monitoren. Denk aan omzetontwikkeling, marktaandeel, of andere KPI's die belangrijk zijn voor de langetermijn-koers.

Tactische dashboards ondersteunen het middenmanagement bij het optimaliseren van processen. Bijvoorbeeld door inzicht te geven in voorraadontwikkeling, zodat je precies weet wanneer je moet bijbestellen.

Maar misschien wel het meest waardevol zijn de operationele dashboards. Deze helpen medewerkers direct in hun dagelijkse werk. Een mooi voorbeeld is een dashboard dat we bouwden voor orderpickers. In plaats van een lange lijst orders krijgen ze nu direct te zien welke orders extra aandacht nodig hebben en waarom. Dat scheelt tijd én voorkomt fouten.

3. Slimme automatisering van handmatige processen

Het derde gebied waar data direct waarde toevoegt, is bij het automatiseren van handmatige processen. We komen nog regelmatig situaties tegen waar medewerkers uren bezig zijn met het handmatig overzetten van data. Excel-exports die handmatig worden samengevoegd, gegevens die worden gekopieerd van het ene naar het andere systeem.

Dit werk is niet alleen tijdrovend, het is ook foutgevoelig. En laten we eerlijk zijn: het is meestal niet het meest inspirerende werk voor je medewerkers.

Een mooi voorbeeld is een recente klant waar we het facturatieproces hebben geautomatiseerd. Waar eerst iemand handmatig exports maakte, data combineerde en facturen opstelde, loopt dit proces nu volledig automatisch. De data wordt elk uur ververst zonder dat er een mens aan te pas komt. Het resultaat? Minder fouten, snellere facturering, en medewerkers die hun tijd kunnen besteden aan waardevoller werk.

Begin bij de basis

Het valt op dat veel bedrijven meteen denken aan AI en machine learning als ze met data aan de slag willen. Natuurlijk zijn dat waardevolle technologieën - we gebruiken ze zelf ook steeds vaker. Maar de grootste winst zit vaak in het op orde brengen van de basis.

Zorg eerst dat je data betrouwbaar zijn en efficiënt wordt verwerkt. Maak informatie toegankelijk voor de mensen die ermee moeten werken. En automatiseer waar mogelijk de handmatige processen. Pas dan heeft het zin om naar meer geavanceerde toepassingen te kijken.

Wil je weten wat data voor jouw organisatie kan betekenen? We denken graag met je mee over concrete oplossingen die direct waarde toevoegen.