Blogs

4 stappen om een effectieve Cloudbeveiligingsstrategie te implementeren

Naast het aanzienlijk verkorten van de doorloop van de implementatie, zal het vroeg documenteren van jouw strategie leiden tot afstemming tussen business en IT over de belangrijkste drijfveren, zorgen en visie. Dit doe je doormiddel van een doordachte Cloudbeveiligingsstrategie.

De realiteit is dat de impact van Cloudcomputing beslissingen vraagt die (interne) beveiligingsimplicaties kunnen hebben. Om deze implicaties te managen is het hebben van een Cloudbeveiligingsstrategie essentieel in de overall Cloudstrategie. DataVisual biedt ondersteuning bij het opstellen van de juiste Cloudbeveiligingsstrategie doormiddel van het organiseren van beveiligingsworkshops, advies en consultancy. Herhaling is hierbij de belangrijkste sleutel. Er zijn vier belangrijke tips om ervoor te zorgen dat uw organisatie voorbereid is op de toekomst.

1. Log alle events
Een proactieve, gecentraliseerde benadering van logging en monitoring is cruciaal voor het beheer, de controle en de optimalisatie van de Cloudomgeving.

Content Security Policy (CSP's) bieden een uitgebreide set gegevensbronnen die inzicht bieden in de status van resources in de Cloud. Hoewel het loggen van gegevens zelf nuttig is, moet er iets mee worden gedaan om resultaten te behalen. Gegevensbewaking kan worden gebruikt om acties op events te activeren.

Bij niet reproduceerbare issues zonder bijbehorende logbestanden ben je niet in staat om het probleem te analyseren, laat staan om te voorkomen dat het zich opnieuw voordoet. Volgens IBM® bedroeg de gemiddelde tijd om een inbreuk te identificeren in 2019 206 dagen. Log en monitor dus altijd.

2. Versleutel alles
De dagen dat jouw lokale netwerk afgesloten was van de buitenwereld is allang voorbij nu alles met elkaar online verbonden is. Dit betekent dat jij (en jij alleen) verantwoordelijk bent voor je gegevens, ongeacht waar deze gegevens bewaard worden. Dit betekent dat alle devices en daarop gebruikte software, Application Programming Interfaces (API's) en elke Cloud-native service versleuteld moeten zijn om je eigen gevoelige gegevens te beschermen.

Dit verandert de manier waarop ontwikkelaars de architectuur benaderen: ze maakten zich in het verleden geen zorgen over handshakes met transportlaagbeveiliging (TLS), maar in de Cloud moet al het verkeer end-to-end worden versleuteld. De wereld kijkt toe. Alleen jij kan je eigen gegevens beschermen.

3. Maak gebruik van een tagging-strategie
Tagging speelt een rol bij het naleven van regelgeving en best practices van industriestandaarden door ervoor te zorgen dat de gegevens zich via de toegewezen labels bevinden, waardoor het eDiscovery-proces wordt vereenvoudigd. Maak een tagging-strategie en gebruik deze.

4. Automatiseer, automatiseer, automatiseer
Automatiseer alles en overal wat je kunt. Dit omvat het gebruik van een architectuur om op waarschuwingen te reageren, waardoor ze beheersbaar worden om waarschuwingsmoeheid te voorkomen en het beveiligingsteam in staat stelt zich te concentreren op de gebeurtenissen die hun aandacht nodig hebben.

Wij streven ernaar om elke denkbare reactie op incidenten met groot succes te automatiseren. Door processen op een slimme manier te automatiseren, bespaar je tijd, voorkom je menselijke fouten en kan je door tijdige meldingen snel acteren op risicovolle situaties. Dit alles met als doel om bij te dragen aan het succes van jouw organisatie.

Hulp nodig bij het opstellen van de juiste Cloud beveiligingsstrategie?