Blogs

Is jouw IT al klaar voor zomervakantie?

Blog IT klaar voor zomer Data Visual
  1. Home
  2. Insights
  3. Blogs
  4. Is jouw IT al klaar voor zomervakantie?
Modern Workplace
2 minuten
20-07-21

Voor veel mensen is de zomervakantie al begonnen en ondanks de coronacrisis, zijn er al heel wat vertrokken naar een vakantiebestemming. Veel bedrijven wordt het heet onder de voeten nu veel van hun medewerkers met vakantie gaan. Is de overdracht goed geregeld en kan je ervan uitgaan dat alles juist staat zodat jij met een gerust hart op vakantie kan gaan? Met je hoofd in de wolken en je IT in de Cloud kun je volop genieten van je vakantie, zonder je druk te hoeven maken over of je bestanden en data wel veilig zijn. Benieuwd hoe je dit voor elkaar krijgt? Hier vind je een aantal tips zodat jij zorgeloos op vakantie kan gaan.

‘Out of office’ reply op Teams & Outlook
Voordat je voor een paar weken afscheid neemt van al je werk, is het belangrijk dat anderen ook weten dat je met vakantie bent. Werk je via Teams, dan kan je eenvoudig de ‘out of office’ reply aanzetten. Stuurt iemand je een berichtje, dan krijgt diegene een automatisch antwoord met dat je op vakantie bent. Zo is het voor iedereen duidelijk dat je even afwezig bent en dat ze je na jouw vakantie weer kunnen bereiken. Niet alleen op Teams, maar ook via de mail kan je eenvoudig een afwezigheidsbericht instellen, zodat iedereen op de hoogte is van je vakantie.

Out of office reply instellen op Teams?

Regel een back-up
Iedereen weet het, maar of iedereen het ook doet is de volgende vraag. Een back-up maken is erg belangrijk, niet alleen bedrijfsdata, maar ook bij de apparaten die je thuis hebt. Je mag ervanuit gaan dat jouw bedrijf goede back-up voorzieningen heeft. Zorg ervoor dat je jouw laptop, tablet of telefoon, of deze nu wel of niet meegaat op vakantie, voorziet van een goede back-up. Zo kan je ook met een gerust gevoel op vakantie gaan.

Wees voorzichtig met Wi-Fi
Als je op vakantie gaat, wees dan voorzichtig met de Wi-Fi. Zowel onderwerk als op plaats van bestemming raden we het af om gebruik te maken van onbeveiligde wifinetwerken. Met een open wifinetwerk weet je nooit wie meekijkt of luistert. Wees voorzichtig met bepaalde applicaties, zoals internetbankieren en sla geen wachtwoorden op. Heb je dit toch per ongeluk gedaan, wijzig dan direct je wachtwoord.

Versleutel je apparaten
Een vakantie is natuurlijk niet bedoeld om alsnog te gaan werken, maar moet je even een mailtje beantwoorden of ergens naar kijken, let dan goed op. Hoe voorzichtig je ook bent, het kan altijd gebeuren dat je een apparaat tijdens de vakantie verliest, of ergers nog, dat deze gestolen wordt. Dit kan een mobiel of laptop zijn, waar misschien wel belangrijke gegevens op staan die niet in verkeerde handen terecht moeten komen. Het is daarom erg belangrijk dat je al je apparaten goed versleuteld. Wij adviseren om voor versleuteling gebruik te maken van bijvoorbeeld FileVault binnen iOS of Bitlocker binnen Windows.

We hopen dat je na het volgen van bovenstaande tips zorgeloos op vakantie kan gaan en dat je jouw werk veilig achter kunt laten. Toch nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Benieuwd naar wat DataVisual kan betekenen op IT-gebied voor jouw bedrijf, ook hiervoor kan je één van onze IT-specialisten contacteren.